Manager of coach ?

Onlangs hoorde ik een manager na een presentatie van één van zijn collega’s een impulsieve reactie geven aan zijn CEO waarin hij zijn groot ongenoegen uitte op een zeer kritische en directe manier. Het was duidelijk dat deze manager niet tevreden was over de presentatiestijl van één zijn collega’s die net het bedrijf had toegesproken over enkele nieuwigheden. Ik kreeg meteen kouwe rillingen als toeschouwster. In het naar huis rijden dacht ik na wat er allemaal had kunnen gebeuren, mocht deze manager op deze manier zijn collega in kwestie hebben aangesproken. Met name de schade dat dit zou verricht hebben… Nochtans is deze manager er vast van overtuigd “een coach” te zijn. Sterker nog hij vindt dat hij op dit gebied niet veel meer te leren heeft.
Voor een aantal mensen heeft het woord coaching het woord leiding geven vervangen. Hierdoor loopt het gevaar om als een nieuw ‘buzz word’ te worden aanzien. Oude koek in een nieuw kleedje. Leiding geven en coachen zijn complementair. Of de kip nu voor het ei komt of niet, is hier in mijn opinie niet van belang.

icebergcoachingBelangrijk blijft in welke mate leidinggevenden er in slagen de medewerkers zo te ontwikkelen dat zij de meeste van hun beschikbare en potentiële vaardigheden niet alleen kennen maar ook gebruiken.

Mensen worden opgeleid om een bepaalde functie uit te oefenen en kunnen vervolgens worden gecoacht dit steeds beter te doen.

Coaching moet het mogelijk maken de onaangeroerde capaciteiten te benutten. Niet gekende en dus niet gebruikte kennis, vaardigheden en attitudes die via coaching kunnen worden vrijgemaakt.

“Coachen is iemands potentiële kwaliteiten vrijmaken waarbij leren bevordert wordt zodat prestaties verbeteren of bestendigd worden.  Het is geen onderwijzen, maar het leren bevorderen.” John Whitmore

Kan een manager eigenlijk wel als coach optreden?

Ja, maar dat vraagt van de manager de hoogste kwaliteiten: empathie, integriteit en objectiviteit, alsmede in de meeste gevallen ook de bereidheid om zijn medewerkers fundamenteel anders te benaderen. Hij zal zijn eigen weg moeten vinden, en misschien zal hij bij sommige medewerkers aanvankelijk zelfs enige weerstand moeten overwinnen omdat zij iedere afwijking van het traditionele management verdacht vinden. Misschien zijn zij bang voor de extra persoonlijke verantwoordelijkheid die inherent is aan een managementstijl die meer op coachen is gericht. Op deze problemen kan geanticipeerd worden en over het algemeen zijn ze met coachen gemakkelijk op te lossen.

Wat is de rol van de manager?

Veel managers komen te vaak tot de ontdekking dat ze alleen maar brandjes blussen en zich moeten inspannen om het karwei te klaren. Zelf geven ze toe dat ze niet over de tijd beschikken die ze naar hun eigen idee zouden moeten besteden aan lange – termijnplanning, het ontwikkelen van een visie, het maken van een inventarisatie, het onderzoeken van alternatieven, de concurrentie, nieuwe producten, etcetera. Het belangrijkste is dat zij geen tijd hebben voor stafontwikkeling, dat wil zeggen om hun mensen te laten groeien. Zij sturen hun medewerkers een paar keer naar een training en maken zichzelf wijs dat dit voldoende is. Zelden krijgen zij waar voor hun geld. Iedere trainer zal het ermee eens zijn dat follow-up essentieel is als je wilt dat de dingen die in een training zijn geleerd, ook beklijven.

Hoe vindt een manager de tijd om zijn medewerkers te coachen?

Orders geven werkt zoveel sneller. Het paradoxale antwoord is dat wanneer een manager zijn medewerkers coacht, het personeel in zijn groeiende ontwikkeling veel meer verantwoordelijkheden op zich neemt, waardoor de manager niet alleen de handen vrij krijgt om meer te coachen, maar ook om aandacht te besteden aan vraagstukken van hogere orde die alleen door de manager zelf kunnen worden aangepakt. Mensen laten groeien is dus meer een kwestie van verlicht eigenbelang dan idealisme dat geen toegevoegde waarde oplevert. Natuurlijk, af en toe is het alle hens aan dek en kan al die subtiliteit je gestolen worden, maar dat is acceptabel en geaccepteerd in een cultuur waarin de mensen het gevoel hebben dat er voor hen gezorgd wordt.

Ik heb een webinar gemaakt naar aanleiding van een leertraject dat ik dit jaar uitrol om van managers ook coaches te maken. In deze webinar geef ik de belangrijkste theoretische basisconcepten mee die dan nadien in onze bijeenkomsten praktisch worden ingeoefend. Stuur mij een mail sabine@sabinetobback.be en dan krijg je exclusieve toegang. Dit aanbod is beperkt geldig.
Geplaatst in coaching | Getagged , | Een reactie plaatsen

3 tips om gemotiveerd te raken én te blijven

Hoe raak je gemotiveerd?1. Handel altijd met een doel

Als je niet weet waarom je iets doet, dan maak je dat deel van je leven betekenisloos.

Hoe meer betekenisloze dingen je doet in je leven, hoe betekenislozer ook dat wordt.

Start dus elke handeling met even te denken aan de bedoeling ervan.

Een doel hebben voor elke handeling houdt jou gericht op wat belangrijk is in jouw leven, eerder dan gewoon ‘bezig te zijn.’

2. Wacht niet op perfectie, doe het nu gewoon

Perfectionisten verwachten dat dingen perfect verlopen nog voor ze actie ondernemen, of – wanneer ze wel actie ondernemen – kunnen ze niet genieten van wat er ook gebeurt omdat het niet het perfecte resultaat is.

Het echte plezier van iets komt niet van wat je bereikt maar van jouw inspanningen om het te bereiken.

3. Omring jezelf met gemotiveerde mensen

Onderzoeken wijzen uit dat de mensen rondom jou jouw gedrag beïnvloeden.

Zij bepalen wat jij als ‘normaal’ beschouwt. En zij brengen zij jou een niveau hoger – of lager.

Wanneer je je omringt met mensen die veel energie, doelgerichtheid en engagement tonen, dan zal dat zijn wat jij als ‘normaal’ gaat beschouwen.

Lees verder: 5 tips om gemotiveerd te raken en te blijven

Geplaatst in coaching | Getagged | Een reactie plaatsen

Hoe overtuig je iemand die niet overtuigd wil worden ?

Ik had vandaag een lastige klant in een open opleiding rond People Management vaardigheden (ja écht een lastige klant). De man was in de laatste fase van zijn carrière naar een opleiding gestuurd met de boodschap dat het dringend tijd werd dat hij People Management skills zou gaan inzetten want dat zijn autoritaire stijl “passé” was. Je zou zeggen een duidelijke en scherpe boodschap waar misschien sommige al genoeg aan zouden hebben om meteen een boek aan te schaffen rond People Management. Maar voor de man in kwestie was de boodschap in dovemans oren gekomen. Op zijn 59 jarige leeftijd dacht hij er niet meer aan om …, met zijn dienstenstaat en al zijn verwezenlijkingen, trouwens dat ze hem dan afdanken he dan heeft hij nog een mooi potje. Hij liet dit om 9.00u ’s morgens al meteen weten en zei ook letterlijk “Madammeke maak u niet moe ik ben hier omdat ik moet maar ge gaat mij niet veranderen en ik wil ook niks bijleren dus op uw vraag wat verwacht ik? dat ge me gerust laat.” De toon was gezet. Ik bedankte hem voor zijn eerlijkheid, zei dat ik hem inderdaad niet kon veranderen ook niet wou veranderen en nodigde hem uit om toch positief aanwezig te blijven en mee te denken zei het hypothetisch rond het thema. Ik vroeg hem of ik hem dan als een soort observator mocht inzetten en daar fleurde hij al meteen van op. Oké, de kar leek gekeerd, de weerstand ging liggen maar ik had hem nog niet overtuigd.

De hele dag zat ik daar zelf mee in mijn maag. Ik probeerde een paar dingetjes uit maar niks raakte hem. Ik begon te beseffen dat hoe meer ik probeerde met tal van voorbeelden, anekdotes, winsten dat je als manager kan oogsten, hoe meer hij ging indommelen bij wijze van spreken. De groep kreeg er ook stilletjes aan genoeg van, voelde ik aan.

Bij de namiddagpauze kreeg ik opeens een bedenking vanuit mijn coaching opleiding waar we altijd in twee richtingen werken wat iemand te winnen heeft en wat iemand te verliezen heeft (de towards en de away voor de kenners). Het was inderdaad de laatste poging alles of niks: Ik had nog een 1.5 u.


Ik schreef op een flipchart:

1.Wat is de macht van de manager?
de groep gaf aan aanwerven, ontslaan, promotie geven, instructies geven, beslissen, evalueren, belonen, promoten, verplaatsen, opleiden, begeleiden, feedback geven, ontwikkelen, motiveren enz.

Dan schreef ik de volgende vraag op:

2.Welke macht heeft een medewerker om zijn baas te kelderen?
Het werd stil. Ik liet de stilte effe inwerken en nodigde ze uit om in kleine groepjes met deze vraag aan de slag te gaan en zoveel mogelijk antwoorden te vinden.
Het resultaat was verbluffend. Ik citeer:

“Als je je baas weg wilt krijgen, dan moet je er vooral voor zorgen dat hij zijn resultaten niet kan behalen. Je gebruikt daarvoor alle middelen van de organisatie die het besturen van de organisatie zo moeilijk mogelijk maakt. Je creëert misverstanden. Je maakt gebruik van de lange en onduidelijke communicatiekanalen – en stromen. Je vertraagt de uitvoering van een besluit door publiekelijk akkoord te gaan en nadien te gaan procastineren waarbij je alle mogelijke excuses gebruikt (onduidelijke processen, systemen die traag werken, mensen die niet opleveren, producten die niet de juiste kwaliteit hebben). Je brengt zoveel mogelijk bezwaren in. Je lanceert “roddels” en start een lastercampagne. Je start een anti-fan club die je steunt in je acties: je zet je netwerk in en vooral de sleutelpersonen (syndicaten, vertrouwenspersoon, zijn eigen collega’s die hem ook niet af kunnen die worden nu je beste vrienden). Je demotiveert de hele afdeling door op de opinie in te spelen. Je zorgt dat er “goeie” mensen hierdoor vertrekken of hun overplaatsing vragen. Je stelt je op als slachtoffer zodat je niet beschikbaar bent door bijvoorbeeld regelmatig ziek te vallen. Je legt documenten op de “verkeerde” plaats, je laat documenten slingeren aan kopieerapparaten. Je haalt belangrijke meetings uit zijn agenda. Je informeert hem niet meer (of maar half) en nadien toon je het document dat je gestuurd had (op zijn bureau gelegd). Je frustreert je baas door te laat te starten aan een opdracht, te “vertragen”, verkeerd te beginnen of zelfs niet te beginnen. Je vraagt hem 1001 vragen tot hij er gek van wordt.”

Enfin, je voelt ze waren goed op dreef gekomen.

Na het oplijsten hiervan, nam ik even afstand van de flipchart, liet ze terug tot rust komen zodat ze uit het proces stapten en wachtte op een momentum. En toen zei iemand uit de groep: “En dat zijn de andere redenen waarom we als manager een People Manager moeten worden want anders worden we zelf gekelderd want ze doen het écht niet omdat wij hun baas zijn hé dat is nu wel duidelijk.”

Ik kon wel een gat in de lucht springen (innerlijk dan) als ik zag dat het mijn “lastige klant” raakte. Zijn lichaamstaal sprak boekdelen de “eureka” stond te lezen in zijn ogen.
Het spijtige was dat het daarmee ook 16.30u was en tijd om af te ronden.

Om iemand te overtuigen kan je naast wat ze erbij te winnen hebben, ook eens nagaan wat ze te verliezen hebben door het niet te doen. Soms is wat ze te verliezen hebben nog meer een “eyeopener” dan wat ze te winnen hebben.
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Maak jij tijd om te ont-moeten ?

Door te ont-moeten maak je tijd voor nieuwe ontmoetingen.
De vakantie komt dichterbij… Ik kijk er wel naar uit want voor mij is vakantie de periode om te
ONT-MOETEN, ja het moet dan even niet meer, het kan misschien wel en misschien ook niet. Het woord vakantie komt van vacuüm pikte ik ergens op en dat klonk goed.  “Ja, zo zou het moeten zijn, dacht ik.” Oei, ik spreek weer in termen van moeten…

Op vakantie ga je in een vacuüm en maak je je hoofd leeg.

Maar dat lukt me niet zo goed.  Ik kan mijn hoofd niet zomaar leegmaken.  Ik heb daar altijd moeite mee, ik blijf geconnecteerd zoals dat heet (waarschijnlijk ook doordat ik mijn mails blijf lezen natuurlijk…) Voor mij duurt het even voordat ik mijn hoofd leeg krijg.  Het voelt eerder zoals je een ballon langzaam zou aflaten en luchtbel per luchtbel de ballon kleiner wordt.
Hoe voelt dat voor jou?

Ik ben altijd zo jaloers op mijn vriendin die op 30 juni de schoolpoort dichtslaat in de mobilhome stapt waar haar gezin al helemaal in vakantiestemming zit te wachten en om 15.30u zetten ze koers uit naar de ring van Brussel die hen dan naar “La Douce France” brengt… zalig toch.
Ter vergelijking ik stop met de laatste training en heb dan nog minstens 3 dagen administratief werk met opvolgmails, gesprekken en vooral die administratie… oh ik mag er niet aan denken want dan begint mijn hoofd te draaien en voel ik zo mijn energie zakken.  Al wat administratie is, is voor mij een enorme energievreter.  Ik sta nog liever 5 dagen voor groepen (wat ook enorm slopend is laat ik eerlijk zijn en niet op lange termijn aan te raden) dan 5 dagen mails, offertes, facturen, verslagen en dergelijke te behandelen.  Je eigen energiegevers en energievreters kennen is een zoektocht en ik ben er soms nog niet helemaal uit.

De laatste twee maanden had ik het geluk om voor een jonge en dynamische organisatie workshops te begeleiden rond “Wellbeing” en wat me vooral opviel is hoezeer we allemaal te kampen hebben met een juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen kind en man, tussen familie en vrienden, tussen me-time en we-time of no-time… stop hier zet ik mijn trainer pet terug op :

Tijd vind je niet ! Tijd moet je maken! En dat betekent dat we keuzes moeten maken en daar de gevolgen van aanvaarden. Prioriteiten stellen in alles wat we doen want de tijd is beperkt.  24uur per dag niet meer niet minder en dat is voor iedereen gelijk!

Dat betekent dat ik vanaf 15 juli 24uur per dag heb om langzaam te ONT-MOETEN en wie weet wie ontmoet ik zo misschien nog als mijn hoofd leeg is en ik terug met een open blik de wereld kan ontdekken.
Wat ga jij doen om te ont-moeten en open te staan voor nieuwe ontmoetingen ?

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Moeder waarom werken wij ?

De een houdt van zijn job,
de ander sleept er zich naartoe.
Wat is de magische formule om je te beschermen tegen dat groot monster dat blijkbaar meer en meer slachtoffers maakt:

BURN OUT


In een eerdere blog liet ik je al kennismaken met de behoeftepiramide van Maslow want hij die de motivatie van iemand kent en daar juist leert op inspelen kan zijn prestaties beïnvloeden.Vandaag wil ik je bewust maken van de drie universele, aangeboren en dus fundamentele behoeften van het menselijk ras. Deze zijn:

Autonomie: 

Verbondenheid:

Competenties
:

zelf je werk kunnen regelen, controle hebben over je inzet, je gedrag, begrijpen wat je doet
ergens bijhoren, geliefd worden

vaardigheden, kennisdomeinen, wijsheden, bekwaamheden
De universiteit van Gent toonde recent aan dat hoe meer je autonoom, verbonden en competent bent hoe meer men autonoom gemotiveerd is, hoe meer er bevlogenheid ontstaat voor zijn werk en hoe minder het monster je zal opeten!En hoe autonoom ben jij in je dagelijks werk?
Wat heb je onlangs nog gedaan om je competenties up-to-date te houden? Hoeveel geef jij van jezelf bloot aan je collega’s? Kennen ze jou wel? Vertrouwen ze jou? Geef je om elkaar?

En als leidinggevende laat je je medewerkers genoeg los, delegeer je genoeg, maak je échte verbinding met mensen waarbij je oprecht geïnteresseerd bent in hen en jezelf ook kwetsbaar durft op te stellen? Hoeveel tijd geef je ze om hun ontwikkeling te onderhouden op alle gebied? Spreek je authentiek met elkaar of naast elkaar?

Hang deze toverformule op je kantoor en zet het op de agenda van de volgende team meeting

Autonomie x Verbondenheid x Competenties =
Weg met Burn out!
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Zo krijg je meer zelfvertrouwen: 3 tips

Onlangs sprak een manager me aan met de woorden “Ik ben net gepromoveerd tot een heel hoge functie in mijn organisatie. Ik ben doodsbang. Ik denk dat ik het niet kan. Ik ga me belachelijk maken!

 

Heb jij je ooit zo gevoeld? Verkeerde jij ooit in een situatie waarin jouw eigenwaarde zo wankel was als dat van deze man? De meeste mensen zien er aan de buitenkant zelfverzekerd uit. Maar als je iets kent van de menselijke natuur, dan weet je dat iedereen van ons aan zichzelf twijfelt op een bepaald moment. Het goede nieuws is dat je schitterend zelfvertrouwen kan ontwikkelen. Het is dan ook een van de vragen die ik als coach geregeld krijg: hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot groei en zelfontplooiing. Het maakt je weerbaar en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft ook voor je eigen mening uit te komen, initiatief te tonen en aan nieuwe dingen te beginnen.

Zelfvertrouwen is dus niet alleen belangrijk voor je eigen welbevinden, het heeft ook een gunstige invloed op jouw professionele prestaties. Elke coachee kan de antwoorden vinden die het best voor hem/haar werken, maar toch wil ik drie tips met je delen waarmee je jouw zelfvertrouwen kan versterken.

 

1. Zet kleine stapjes buiten jouw comfortzone.

Uit jouw comfortzone stappen is dé manier om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Maar meestal hoef je niet “all the way” te gaan. Je hoeft geen grote sprong in één keer te nemen. Want wanneer de sprong jou te groot lijkt, riskeer je ook dat je verlamd raakt in uitstelgedrag.

Bedenk in de plaats daarvan hoe je in kleine stapjes en langzaamaan kan bewegen in de richting die je uit wil. Want het belangrijkste is dat je in beweging komt en dat je actie onderneemt, niet hoe snel of hoeveel actie je in eerste instantie neemt.

Zo heb ik verschillende coachingklanten die hun eigen onderneming oprichten. Ze starten daar vaak ‘s avonds mee terwijl ze overdag hun gewone job uitoefenen of een opleiding volgen. Laat de gedachte “Ik moet het meteen fulltime doen en grote risico’s nemen” jou dus niet tegenhouden.

Een andere coachingklant wil zijn sociale vaardigheden verbeteren. Hij start met kleine stapjes zoals goeiedag zeggen tegen mensen. En meer betrokken raken in conversaties op het werk om zijn ‘conversatiespieren’ te trainen.

Na enige tijd voelen die situaties als meer comfortabel. En daarna kan je jouw comfortzone nog verder vergroten. Maak er dus niet iets groots van. Integendeel, bedenk de kleinst mogelijke stapjes om in beweging te komen. Eens je in beweging bent, kan je grotere sprongen nemen en sneller gaan. Zo train je jouw zelfvertrouwen-spier, stapje voor stapje.

2. Start met slimme gewoontes om minder stress en spanning te ervaren.

Door stress en innerlijke spanning heb je de neiging om negatief te denken. Zo daalt jouw zelfvertrouwen. Door enkele eenvoudige gewoontes waarmee je die stress en spanning vermindert, krijg je meer positieve energie en kracht. Zo ga je positiever naar de dingen kijken en maak je van een mug geen olifant meer.

Probeer eens een van de volgende gewoontes uit en kijk of die voor jou werkt.

Adem gewoon. Wanneer je in de problemen zit of gestresseerd bent, adem gedurende twee minuten vanuit je buik en focus énkel op de lucht die je in- en uitademt. Dat kalmeert je lichaam en brengt jouw geest weer in het hier en nu.

Zet duidelijke grenzen voor jouw dag en week. Zet bijvoorbeeld voor jezelf een einduur vast waarop je stopt met werken, jouw computer uitschakelt en een break neemt om jezelf weer op te laden.

Luister naar jezelf. Als je geïrriteerd raakt, uitgeput, moe of onproductief, luister daar dan naar. Zorg voor jezelf. Wat helpt er voor jou? Een avondje wat vroeger naar bed met een boek? Een wandeling in de natuur? Doe dat wat jou ontspant en weer oplaadt.

3. Zie het in je geest voor je het doet.

In plaats van je te verbeelden hoe die vergadering, date of presentatie verkeerd gaat lopen, stel je eens voor hoe goed het zal lopen. Sluit je ogen en verbeeld je hoe dingen schitterend verlopen, hoe zelfverzekerd en enthousiast je zult zijn. En zie dan in jouw geest hoe de vergadering/presentatie/date afgelopen is en verliep zoals je wou.

Een andere manier van visualiseren is de “no big deal” visualisatie. Dan zie je dat de toekomstige situatie eigenlijk niet zo belangrijk is, zelfs als het verkeerd loopt. Dit lijkt veel minder inspirerend als de vorige visualisatie-oefening, maar soms is het ontspannender dan je voor te stellen hoe supergoed het zal lopen. Soms kan je je zelfs een worstcasescenario voorstellen en dan zien dat je daar ook niet van doodgaat, dat het niet het einde van de wereld is. En dat op zich werkt al geruststellend. Ook zo heb je minder stress en zenuwen, zodat je kalm en positief de situatie tegemoet kan treden.

Vind je deze tips waardevol? Deel ze dan met anderen.

Verder lezen?
Overwin jouw zelftwijfel met deze 2 simpele woorden.
7 dingen die je zelf kan doen voor meer zelfvertrouwen

Geplaatst in coaching | Getagged | Een reactie plaatsen

Hoe jouw dagelijkse gewoontes jouw verborgen angsten weerspiegelen

De eerste stap naar een doorbraak in het bereiken van jouw doelen is luisteren naar wat je dagelijks zegt en kijken wat je dagelijks doet.

Deze gedragsgewoonten weerspiegelen namelijk wat je gelooft en waar je bang voor bent.

Je zegt één ding, maar jouw gedrag geeft een andere boodschap.

Je zegt bijvoorbeeld…

“Ik wil een partner hebben.”

“Ik wil promotie maken op het werk.”

“Ik wil meer verkopen.”

“Ik wil gewicht verliezen en fit zijn.”

Maar wat je doet is iets helemaal anders…

Je maakt heel snel ruzie.

Je neemt geen initiatieven op het werk.

Je stelt het opbellen van klanten steeds weer uit.

Je vindt allerlei excuses om niet te bewegen.

Je saboteert jezelf wanneer er een dergelijke discrepantie is tussen wat je zégt dat je wil en wat jouw gedragingen tonen dat je wil.

Deze zelfsaboterende gedragingen kunnen gewoontes worden wanneer je er niets aan doet. Ze weerspiegelen jouw angsten. Angsten die voortkomen uit negatieve overtuigingen over jouw doelen.

Welke angsten houden jou tegen om jouw doelen te bereiken?

Kijk eens naar jouw gedragingen – jouw dagelijkse gewoontes – en merk het verband op tussen sabotagegedrag en jouw verborgen angsten.

Hoe beschermt die sabotage jou tegen het in de ogen kijken en aanpakken van jouw angsten?

Breng jouw verborgen angsten aan de oppervlakte door jouw zelfsabotage en slechte gewoonten op te merken!

Lees meer:
De perfecte manier om jezelf te saboteren
Overwin jouw angsten in 5 stappen
De 3 hindernissen die maken dat je jezelf minder waard voelt

Geplaatst in coaching | Getagged , | Een reactie plaatsen

Droom jezelf de ideale job!

“Zoals er voor elke job een mens te vinden is, is er voor elke mens een job”. Op elk potje past een deksel.  Deze week kwam ik in aanraking met een coachee die zich elke dag enorm moest “opladen” om zijn werktaak te kunnen volbrengen.  Hij bleef dit doen want hij KON nu eenmaal “programmeren” als IT expert maar stond er niet bij stil dat hij de KEUZE kon maken om een job te zoeken die aansluit bij zijn passies, zijn hobbies, zijn interesses, zijn kwaliteiten en niet vertrekkende vanuit zijn aangeleerde vaardigheden.  Je leeft maar één keer en je spendeert meer tijd op het werk als daarbuiten.

Zou het niet mooi zijn als je op het werk ARBEIDSVREUGDE zou kunnen vinden ?


Om visie te ontwikkelen moet je klaar zien in jezelf.
Pas dan ben je in staat de mogelijkheden om je heen te zien.

Wat houd je nu nog tegen ?  Kies voor je geluk ! Je hoeft niet meteen alles over boord te gooien maar maak vandaag nog een actieplan, geef dit tijd, maar werk eraan of beter gezegd maak er werk van.  Door vandaag al een eerste stap te nemen, geef je jezelf een enorme knuffel want “Je bent het waard” !Volgende vragen kunnen je helpen om bewust(er) te worden van je passies. Stop even de tijd – sta even stil.  Denk even na over volgende vragen :
-Wat geeft me energie ? Wat kost me energie ?
-Waar hou ik van ? Wat doe ik graag ?  Wat geeft me een goed gevoel ?
-Wat stel ik niet uit tot later ? Wat wel ?
-Wat zijn mijn talenten ? Wat vind ik logisch en veronderstel ik dat iedereen het ook kan/heeft? Welke gaven heb ik ?  Welke kwaliteiten ?

Komt er geen inspirate doe dan de volgende oefening :
Sluit even de ogen en beeld je in dat je op je sterfbed ligt en je leven nog een laatste keer mag overschouwen.  Wat wil je bereikt hebben om van een geslaagd leven te spreken ?  Wat wil je dat men over jou vertelt ?  Hoe zou je graag herinnerd worden ?  Denk na over je loopbaan.  Maak eens een inventarisatie van waar je goed in bent, waar je sterk in bent, wat je graag doet, wat je kwaliteiten zijn, omschrijf je passies en maak ook een lijst van wat je absoluut niet wil.
Het leven is tekort om tegen je zin te gaan werken.  Maak er nu werk van !

Vind je het nog lastig dan kan je beroep doen op de loopbaancheques van de Vlaamse Overheid waarbij je zelf slechts 40 € betaalt voor 4 uur begeleiding (met een waarde van 550 € !).  Je kan maxiuum 8uur begeleiding opnemen via deze loopbaancheques.  Kijk even op mijn website voor meer informatie of contacteer me vrijblijvend :
http://www.sabinetobback.be/loopbaanbegeleiding.html
Volgens Arbeidspsycholoog Professor Hans De Witte van de KU Leuven bekom je bevlogenheid als je job aansluit bij je capaciteiten (= vaardigheidsbenutting) en je expertise. Stel jezelf dus de vraag worden mijn capaciteiten ten volle benut in mijn huidige job of zit ik op mijn plaats ?
Is het antwoord neen, contacteer me dan, loopbaanbegeleiding is dan vast iets voor jou.
“Zorg voor Interessant werk + goeie collega’s + vaardigheidsbenutting = en oogst Arbeidstevredenheid”
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

En hoe zit het met jouw “goeie” voornemens ?

Januari is de maand van de goeie voornemens en we weten wat daar van overblijft in Februari nietwaar…
Waar situeren zich jouw doelen?
Waar steek je de meeste energie in?
Erger je jezelf snel aan zaken waar je geen invloed op hebt?
Of richt je jezelf vooral op je eigen gedrag en je eigen gedachten?
Kortom: ben je vooral reactief of vooral pro-actief?

We hebben allemaal te maken met personen en zaken die wel invloed op ons hebben, maar waar wij zelf geen controle over kunnen uitoefenen. Je kunt op alle momenten en in alle omstandigheden kiezen hoe je op iets reageert. Zelfs als negatieve emoties je overvallen dan kun je nog een eerste spontane reactie uitstellen en kiezen hoe je op de meest constructieve manier kunt omgaan met de situatie.  Dat vraagt zelfbeheersing en oefening. 


“Viktor Frankl was a prisoner in a Nazi concentration camp. His entire family, except for one sister, was murdered in the camps. As horrific as his circumstances were, Frankl recognized that he was free, because he could decide how he would think and act in the midst of the horror. Even when he was a starving prisoner, he visualized himself lecturing in a classroom, telling students about the horror and what he learned from it. His mental discipline made him stronger than the camp guards.  He inspired fellow prisoners and even some of the guards themselves.  Frankl was pro-active. He took the initiative and accepted responsibility for his fate.  He recognized that fate was his to decide.  He did not have the power to walk away from the camp, but he had the power to master it.”

Als je ervoor kiest om 100 % verantwoordelijk te zijn voor je leven, dan ga je net die stap verder.  Dan vraag je je af : heb ik nu werkelijk alles gedaan wat in mijn mogelijkheden ligt om deze gebeurtenis in positieve zin te veranderen of om een impact te hebben op de situatie.

Je zou dat kunnen tekenen als een cirkel waarbinnen wij ons bewegen, de cirkel van betrokkenheid noemt Steven Covey dat. Binnen die cirkel ligt een tweede cirkel: de cirkel van invloed. Die staat voor die zaken waar we mee te maken hebben en waar we wel de baas over zijn. Zoals ons eigen gedrag en onze eigen gedachten.

De cirkel van Covey biedt ons een bril om een andere kijk te ontwikkelen op dingen waar we tegenaan lopen. Dingen die ons bezig houden zijn in te delen in twee cirkels:

In de cirkel van betrokkenheid spelen dus de zaken zich af die ons bezighouden en invloed op ons uitoefenen, maar waar we zelf weinig of geen invloed op hebben. Mensen zijn in hun leven emotioneel betrokken bij heel veel zaken : zoals anderen, werk, lastige situaties, de crisis…, om enkele zaken te noemen. Er zijn nogal wat zaken in de cirkel van betrokkenheid waar we geen of maar een klein beetje invloed op hebben. In de cirkel van betrokkenheid zitten heel wat energievreters. Wie of Wat is belangrijk voor jou ?

De cirkel van invloed heeft betrekking op dingen waar we wel invloed op kunnen uitoefenen. Je eigen plannen en doelen, je omgang met collega’s, vrienden, bazen, je kijk op iets, de tijd die je in belangrijke zaken steekt, je eigen ontwikkeling… De cirkel van invloed is wat kleiner, de cirkel van betrokkenheid wat groter. Waar ben ik verantwoordelijk over ?  Waar heb ik bevoegdheid over ?           


Stephen Covey defines proactive as “being responsible for our own lives…..our behavior is a function of our decisions, not our conditions.”

Meestal gaat onze aandacht naar de cirkel van betrokkenheid. In de plaats van onze aandacht en energie te richten op datgene waaraan we niets kunnen verhelpen – lastige collega’s, medewerkers, bazen. Dingen die fout lopen enz. – nodigt deze bril ons uit om de Cirkel van Invloed te onderzoeken.

Hoe klein die invloed ook is, hier ligt een kans om effectief te zijn. Door mijn aandacht en energie daarop te richten zal mijn invloedscirkel vergroten.

Deze eigenschap draait om zelfkennis. Pro-actieve mensen kennen hun goede en slechte eigenschappen en nemen zélf de verantwoordelijkheid voor hun leven op zich. Ze wijten problemen niet aan anderen, ze zijn niet reactief, maar proberen datgene wat binnen hun bereik ligt, zélf op te lossen of te verbeteren. Pro-actieve mensen realiseren zich dat ze in staat zijn om zelf hun reactie te kiezen op de dingen waarmee ze in het dagelijkse leven worden geconfronteerd. Ze kiezen zelf hun responses op de stimuli die van buiten komen. Pro-actieve mensen bepalen zelf hun humeur, instelling, gevoel en of ze een goede dag hebben gehad.

Have’s – Reactieve mensen

Ik zal gelukkig zijn als ik een goede functie heb…

Als ik maar een baas had die niet zo … was

Als ik maar respect kreeg van…

Als ik maar meer vertrouwen kreeg …

Als de omgeving mij maar geliefd was …

Be’s – Proactieve mensen

Ik kan een beter rolmodel zijn…

Ik kan meer georganizeerd zijn…

Ik kan meer liefdevol zijn en meer begrip tonen…

Ik wil geduldiger zijn…

Ik kan de hand uitreiken naar anderen en samenwerken…

Een voorbeeld : Als een baby ter wereld komt dan bepaal je als ouder wanneer hij eet, drinkt, verschoond wordt enz. De cirkel van betrokkenheid en invloed zijn gelijk.  Je baby is belangrijk voor jou en je hebt heel veel invloed op zijn welzijn, zelfs zijn overleven.  Hou ouder je baby wordt hoe minder invloed je hebt en hoe meer je als ouder leert loslaten, jouw cirkel van invloed wordt dus kleiner.  Als ouder voel je je soms machteloos aan de kant van het voetbalveld van je tienerzoon en zou je willen meer invloed kunnen uitoefenen.  Je bent wel nog enorm emotioneel betrokken bij de voetbal van je tiener.  Als marketingspecialist krijg je een klacht binnen over de kwaliteit van de afgeleverde producten.  Je voelt je daar wel bij betrokken maar je hebt weinig invloed daar je verantwoordelijkheden als marketingspecialist zich beperken tot het imago van het product.  De verantwoordelijkheid van de kwaliteit ligt bij de kwaliteitsmanager.  Van de kaart zijn door deze klacht die via de website op jouw bureau is beland, heeft dus ook geen zin.
Dus je voornemens voor 2015  zijn dit wel zaken die écht belangrijk voor jou zijn en vooral waar je invloed op hebt dus die binnen je verantwoordelijkheid en bevoegdheid liggen ?

“Je kunt het heden verwoesten door je te veel zorgen te maken over de toekomst” Janis Joplin.

Geplaatst in coaching, doelen stellen | Een reactie plaatsen

Coach Uzelf : Leer uzelf eerst te beminnen

In de opleiding Selfcoaching krijg ik veel vragen rond doelen stellen en deze ook halen.  Jezelf coachen staat niet voor nog sneller je doelen bereiken in nog minder tijd of hoe nog meer uit jezelf persen.  Jezelf coachen begint daarom ook bewust niet met het opstellen van je doelen.  Voor mij begint het echter met eens goed en lang in de spiegel kijken, écht bewonderen wat er is, waar je voor staat, wat je in huis hebt, wat je sterk maakt, wat je doet ademen, waar je warm van wordt.  Daarbij de vraag stellende – ieder voor zich – wat is er nu écht belangrijk voor mij, wat telt, wat maakt het verschil, waar wil ik voor ‘vechten’, waar hou ik écht van of waar geef ik om? En van hieruit je toekomst te bepalen, je weg te traceren in potloodlijnen met dikke lijnen, dunne lijnen en stippellijnen en met een gom in de hand. Zo word je zelf auteur van je toekomst en groeien er hieruit ambitieuze doelen die je automatisch enthousiast maken.  Een toekomst die je zelf WIL gebaseerd op wat de spiegel je heeft laten zien.  Ben jij klaar voor deze tocht ?

Een eerste stap in “jezelf te beminnen” schuilt in het bewust worden van wat er is en wat er zich aandient, of het nu goed of slecht is.  Trouwens wie bepaalt wat goed of slecht is ! Vergroot je veerkracht door een grondige evaluatie van wie je bent in al zijn mogelijke facetten.  Hoe vlugger je met jezelf in contact komt, hoe sneller je greep krijgt over je leven en je controle krijgt over je geluk. Ik nodig je dan ook graag uit om met de nieuwsgierigheid van een kind (dus met een open vizier en zonder oordeel) naar jezelf te kijken, jezelf als het ware te gaan bewonderen. Wie ben ik ?  Met mijn kwaliteiten, mijn gebreken, mijn talenten, mijn gaven en mijn waarden.

Als je jezelf niet aanvaardt dan riskeer je veel energie te verliezen en te verspillen in het continue jezelf te willen veranderen.  Moeilijkheden niet onder ogen willen zien is als vechten tegen een draaikolk.

Als kind woonde ik aan van de overkant van een groot recreatiedomein waar in de zomer vele mensen kwamen zonnebaden. Er was een gedeelte waar je vrij mocht baden maar ook een gedeelte waar het verboden was.  Elk jaar waren er mensen die de talloze borden negeerden en toch in het andere gedeelte gingen zwemmen.  In dit gedeelte waren er veel draaikolken en er waren dan ook elk jaar talloze drenkelingen.  Op één dag was ik aanwezig toen er een drenkeling toch werd gered- de eerste tot dan toe – de man verklaarde achteraf dat hij als kind geleerd had dat als je uit een draaikolk wilt geraken je naar de bodem moet zwemmen.  De meesten blijven aan oppervlakte zwemmen waardoor ze hun krachten uitputten en de strijd verliezen.  De draaikolken zijn namelijk aan de oppervlakte veel sterker.  Het is daarom beter je mee te laten drijven door wat zich aandient.  Onderaan neemt de kracht van draaikolk in kracht helemaal af en kun je gemakkelijker ontsnappen.

Het kennen van jezelf vergt ook inzicht waarbij we niet aan de oppervlakte blijven schrapen maar naar onder moeten. Deze aanvaarding is geen passieve overgave aan het lot.  Het betekent ook niet dat je akkoord gaat met wat er gebeurt.  Het is wel een eerste stap in het herwinnen van de controle over je leven zodat je er zelf ook opnieuw een wending kan aan geven.
Geplaatst in coaching | Een reactie plaatsen