Coach Uzelf : Leer uzelf eerst te beminnen

In de opleiding Selfcoaching krijg ik veel vragen rond doelen stellen en deze ook halen.  Jezelf coachen staat niet voor nog sneller je doelen bereiken in nog minder tijd of hoe nog meer uit jezelf persen.  Jezelf coachen begint daarom ook bewust niet met het opstellen van je doelen.  Voor mij begint het echter met eens goed en lang in de spiegel kijken, écht bewonderen wat er is, waar je voor staat, wat je in huis hebt, wat je sterk maakt, wat je doet ademen, waar je warm van wordt.  Daarbij de vraag stellende – ieder voor zich – wat is er nu écht belangrijk voor mij, wat telt, wat maakt het verschil, waar wil ik voor ‘vechten’, waar hou ik écht van of waar geef ik om? En van hieruit je toekomst te bepalen, je weg te traceren in potloodlijnen met dikke lijnen, dunne lijnen en stippellijnen en met een gom in de hand. Zo word je zelf auteur van je toekomst en groeien er hieruit ambitieuze doelen die je automatisch enthousiast maken.  Een toekomst die je zelf WIL gebaseerd op wat de spiegel je heeft laten zien.  Ben jij klaar voor deze tocht ?

Een eerste stap in “jezelf te beminnen” schuilt in het bewust worden van wat er is en wat er zich aandient, of het nu goed of slecht is.  Trouwens wie bepaalt wat goed of slecht is ! Vergroot je veerkracht door een grondige evaluatie van wie je bent in al zijn mogelijke facetten.  Hoe vlugger je met jezelf in contact komt, hoe sneller je greep krijgt over je leven en je controle krijgt over je geluk. Ik nodig je dan ook graag uit om met de nieuwsgierigheid van een kind (dus met een open vizier en zonder oordeel) naar jezelf te kijken, jezelf als het ware te gaan bewonderen. Wie ben ik ?  Met mijn kwaliteiten, mijn gebreken, mijn talenten, mijn gaven en mijn waarden.

Als je jezelf niet aanvaardt dan riskeer je veel energie te verliezen en te verspillen in het continue jezelf te willen veranderen.  Moeilijkheden niet onder ogen willen zien is als vechten tegen een draaikolk.

Als kind woonde ik aan van de overkant van een groot recreatiedomein waar in de zomer vele mensen kwamen zonnebaden. Er was een gedeelte waar je vrij mocht baden maar ook een gedeelte waar het verboden was.  Elk jaar waren er mensen die de talloze borden negeerden en toch in het andere gedeelte gingen zwemmen.  In dit gedeelte waren er veel draaikolken en er waren dan ook elk jaar talloze drenkelingen.  Op één dag was ik aanwezig toen er een drenkeling toch werd gered- de eerste tot dan toe – de man verklaarde achteraf dat hij als kind geleerd had dat als je uit een draaikolk wilt geraken je naar de bodem moet zwemmen.  De meesten blijven aan oppervlakte zwemmen waardoor ze hun krachten uitputten en de strijd verliezen.  De draaikolken zijn namelijk aan de oppervlakte veel sterker.  Het is daarom beter je mee te laten drijven door wat zich aandient.  Onderaan neemt de kracht van draaikolk in kracht helemaal af en kun je gemakkelijker ontsnappen.

Het kennen van jezelf vergt ook inzicht waarbij we niet aan de oppervlakte blijven schrapen maar naar onder moeten. Deze aanvaarding is geen passieve overgave aan het lot.  Het betekent ook niet dat je akkoord gaat met wat er gebeurt.  Het is wel een eerste stap in het herwinnen van de controle over je leven zodat je er zelf ook opnieuw een wending kan aan geven.

Over Sabine Tobback

Ik ben opgegroeid in een familiale KMO waar zelfsturing, zelfredzaamheid, groeien en ontwikkelen centraal stonden. Dit zijn belangrijke handvaten geworden die ik graag inzet als coach. Aangevuld met 12 jaar internationale ervaring in B,NL,F,US in multinationale omgeving en 14 jaar coachen en trainen op Europees niveau bij TOP 500 bedrijven. Mijn passie voor coaching werd gevoed door zelf als leidinggevende proefondervindelijk te ontdekken in het werken met/in andere culturen en/of in een virtuele context, hoe belangrijk het is van je bewust te worden hoe je gedachten over wie je bent je vandaag sturen. Als Professional Certified Coach kan ik bijdragen in het blootleggen hiervan zodat nieuwe inzichten zich aandienen en andere keuzes mogelijk worden. Mijn motto is: "iedere dag leer ik van wat zich aandient op mijn pad." Ik geloof dat inzichten voorafgaan aan groei en persoonlijk leiderschap. Vanuit mijn aangeboren interesse stel ik pragmatisme, passie voor het onbekende, doelgerichtheid en een persoonlijke aanpak met zorg voor het welzijn van de mens voorop. Ik durf daarbij uitdagend en confronterend te bevragen vanuit een positieve intentie en mits toestemming waarbij (zelf)relativering en humor ook zijn plaats heeft. Iedere ontwikkelingsbehoefte beschouw ik als een groeipad, een traject. Neem gerust contact met me op om van ideeën te wisselen : www.sabinetobback.be
Dit bericht is geplaatst in coaching. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *